6 Tarikan Menarik di Seoul Namsan Tower

n-seoul-tower-

N Seoul Tower adalah salah satu simbol ikonik Seoul. Tempat ini kini telah menjadi satu tarikan pelancong popular di Korea. Seperti jambatan Pont Neuf di Paris, pelancong terutamanya pasangan bercinta akan dating di Seoul Tower untuk kunci “mangga cinta” mereka di pagar dan berharap bahawa cinta mereka akan kekal selama-lamanya.

Oleh kerana drama TV, program-program hiburan yang menampilkan selebriti popular kpop dan buku-buku panduan pelancongan, Seoul Namsan Tower telah menjadi tempat yang mesti dilawati oleh pelancong yang datang bercuti ke Seoul. Selain daripada itu, terdapat beberapa lagi tarikan menarik di sekitar N Seoul Tower. Continue reading

9 Souviner Unik Untuk Dibeli Jika Melancong ke Korea

Annyeonghaseyo!

Anda pasti ada masanya agak pening nak beli apa dari Korea sebagai souvenir, kan?

Jangan risau, artikel kali ini ingin kami kongsikan antara cenderamata(souviner) yang boleh dibeli untuk diberikan kepada ahli keluarga mahupun sahabat handai sebagai tanda ingatan buat mereka yang tidak dapat turut serta bercuti bersama di bumi sonata, Korea.

  1. T-SHIRT I LOVE KOREA
Sumber dari Google

Sumber dari Google : Contoh Baju I love Korea

Bagi mereka yang tidak mahu membeli barangan yang tidak tahan lama serta mudah dibuang, T-Shirt merupakan salah satu barangan yang boleh dibeli dan dijadikan cenderamata dari Korea. Pastinya umum juga tahu, bahawa baju yang bertemakan Negara-negara luar ini jarang boleh didapati di negara Malaysia. Maka, bolehlah dibeli dan dijadikan kenang-kenangan. Harganya juga berbaloi serta rata-rata kualiti kainnya juga agak baik dan selesa dipakai. Mungkin nanti, bila-bila si penerima memakai T-Shirt tersebut, tiba-tiba terimbau pula kenangan manis percutian kita di Korea. Betul tak?

 

  1. SUDU PANJANG KOREA

 

korean spoon

Sumber dari Google : Set Sudu dan Chopstick

 

Siapa setuju angkat tangan? Bentuk sudu ini agak unik. Pemegangnya panjang, dan sudunya betul-betul bulat. Dulu, puas admin cari di Daiso, serta kedai-kedai yang nampak macam jual barangan Korea (tapi sebenarnya tidak), tapi tak jumpa. Dapat peluang ke Korea, beli banyak-banyak untuk diberi kepada keluarga dan rakan-rakan yang sama-sama melayan drama Korea. Rasa macam Korea sangat bila pakai sudu panjang tu, kan?? Murah sahaja harga sudu ni kalau yang biasa, tapi kalau beli yang jenis berat dan lebih berkualiti agak mahal juga. Continue reading

7 Line subway pilihan utama untuk travel di Seoul, Korea

Jika anda melancong ke Korea, tidak kira musim apa sekali pun, subway merupakan pengangkutan utama pilihan pelancong di Seoul. Terdapat lebih dari 10 jenis line subway yang menghubungkan bandar dan daerah utama di dalam dan luar bandaraya Seoul. Sangat mudah travel menggunakan subway kerana sistem subway yang sangat moden menjadikan perjalanan percutian anda terurus dan selesa.

travel di korea dengan subway

Klik Gambar untuk Large View

Kami kongsikan 7 line subway utama pilihan pelancong ke Seoul, Korea.

 

  1. Line 1 (Biru)

Line 1 antara line subway yang terawal dan terpanjang di Seoul. Line ini menghubungkan 73 station dalam dan luar Seoul.  Kebanyakkan orang Korea yang menetap di luar Seoul terutamanya di daerah Gyeonggi menggunakan line 1 untuk ke pusat Bandar.

Tempat menarik yang boleh dituju dengan line 1 <<< Klik untuk lihat peta subway

City Hall

muslim korea package

Di sini terdapat bangunan City Hall lama dan baru yang merupakan salah satu bangunan ikon di Bandar Seoul. Pada musim sejuk, terdapat ice skating rink yang dibina berhadapan dengan bangunan City Hall.

Berdekatan dengan City Hall, terletaknya Deoksugung Palace, sebuah istana lama di Korea yang boleh dikunjungi.

Dongdaemun

dongdaemun-shopping-murah-korea

Bagi yang ingin membeli belah, anda boleh gunakan line 1 untuk ke Dongdaemun. Di Dongdaemun, terletaknya banyak pusat membeli belah terutamanya pakaian.

Seoul Station

seoul-station

Bagi anda yang ingin ke luar Seoul seperti Busan dan Incheon Airport, anda boleh ambil line 1 ke Seoul Station kemudian ambil train lain untuk ke destinasi yang dirancang.

Continue reading

Apa aktiviti yang boleh buat di Nami Island?

nami-island-tour

\

Jika datang bercuti ke Korea, tak lengkap rasanya kalau tak pergi ke Pulau Nami (Nami Island). Pulau Nami merupakan salah satu tarikan utama di Korea. Siapa masih ingat drama Korea yang berjudul Winter Sonata yang pernah ditayangkan di TV pada tahun 2000? Tahukah anda drama ini mencatat rating sehingga 1.2 juta penonton untuk setiap episod ketika itu? Jika tanya pada yang tak pernah tengok drama tu, sekurang-kurangnya pasti pernah dengar tentang drama Winter Sonata yang menjadi bualan gadis-gadis pada ketika itu. Di sinilah lokasi penggambaran salah satu scene romantis dijalankan.

tempat pengambaran drama korea

Sedikit sebanyak tentang sejarah Pulau Nami, pulau ini dinamakan Nami bersempena nama General Nami yang sangat berani ketika berperang tetapi malangnya beliau tewas pada ketika umurnya 26 tahun. Bagi mengingati beliau sebagai antara pahlawan yang teragung di Korea, ada terdapat sebuah makam Jeneral Nami dibina di pulau ini.

pakej-nami-island

Pulau ini terbentuk disebabkan kesan dari pembinaan Cheongpyeong Dam. Ada yang mengatakan bahawa bentuk pulau ini seakan-akan bentuk poket Doremon, kuih karipap, separa bulat. Jika anda memiliki sebiji drone, boleh cuba terbangkan dan lihat sendiri bentuk Pulau Nami dari arah atas. Pasti menarik!

Pulau Nami sangat cantik sepanjang tahun. Mempunyai keindahan alam yang tersendiri dalam apa jua musim. Berbunga cantik pada musim bunga, dedaun mula bertukar warna bila tiba musim luruh. Memutih dilitupi salji di musim sejuk dan bertukar kehijauan pada musim panas. Pendek kata, datanglah pada waktu bila sekalipun, keindahan Pulau Nami pastinya memukau hati anda.

Apa aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Nami?

 

  1. ZIPLINE/ FLYING FOX
flying fox nami island

Source : Ziprider.com

Sekiranya anda seorang yang gemar beraktiviti lasak serta kuat semangat, jangan lepaskan untuk cuba menyeberangi sungai untuk ke Pulau Nami dengan menaiki zipline. Bayaran untuk menaiki zipline adalah sebanyak 38,000 won seorang. Agak mahal, tetapi pengalaman yang dirasai pastinya berbaloi.

Continue reading

7 Perkara & Aktiviti mesti buat ketika Winter (musim sejuk) di Seoul Korea

Jangan biarkan kesejukkan 0 celcius menghalang anda untuk berseronok dan enjoy percutian di Korea.
Banyak aktiviti (things to do) yang boleh kita lakukan ketika winter sebenarnya. Ramai orang bertanya kepada kami, kalau cuaca sejuk, boleh ke berjalan? Selesa ke nak melancong? Kami senaraikan perkara yang anda boleh lakukan ketika bercuti di Seoul Korea.

 

1. Bermain Outdoor Ice Skating di City Hall

 photo winter-package-seoul_zps73080e75.jpg

Jika anda mengidamkan meluncur ais bersama yang tersayang dan sahabat karib sambil berpegangan tangan, ini adalah tempatnya. Sebuah kenangan indah yang tercipta ketika meluncur hanya berbumbungkan langit, berlantaikan ais dan berdindingkan pemandangan bandaraya Seoul yang tersergam indah. Kos untuk bermain ice skating ini hanya serendah 3000 Won sahaja.

 

 

2. Berhibur di Lotte World Theme Park

 photo korea-tourguide_zps4af0cbf4.jpg

 photo lotte-world-pakej-cuti-korea_zpsc860de85.jpg

Keunikkan Taman tema Lotte World yang mempunyai 2 bahagian iaitu outdoor dan indoor menjadi tarikan utama pelancong dan masyarakat tempatan  ketika musim sejuk (winter). Bukan sahaja mempunyai sebuah istana(castle) ala-ala Disneyland, malah bahagian taman indoor theme parknya juga antara yang terbesar di Asia. Anda tidak perlu risau dengan suhu sejuk yang extreme ketika bermain rollercoaster di sini. Jangan terkejut jika salji turun di dalam bangunan kerana itu adalah tarikan istimewa yang disediakan bagi menghidupkan lagi suasana winter.

Continue reading