7 Tips Hangatkan Badan Ketika Musim Sejuk (Winter)

Bila melancong di negara seperti Korea atau Jepun, kita pasti akan risau dengan suhu yang sejuk. Walaupun kita berada di dalam rumah, kita telah adjust suhu heater kepada paling maksimum, namun masih terasa sejuk. Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips untuk kekal hangat dan selesa ketika musim sejuk.

tips-hangatkan-badan-ketika-musim-sejuk-tidur-atas-lantai-pemanas-lantai

  1. Pemanas Lantai (Floor Heater)

Kebanyakkan bangunan Korea seperti pejabat, guest house, apartment dan hotel mempunyai sistem pemanasan lantai dipanggil ondols (온돌). Lantai dipanaskan dari bawah dan haba tersebar sama rata di seluruh bilik/rumah. Ini sangat membantu ketika musim sejuk dan lagi selesa apabila tidur di atas lantai.

Continue reading

6 Tarikan Menarik di Seoul Namsan Tower

n-seoul-tower-

N Seoul Tower adalah salah satu simbol ikonik Seoul. Tempat ini kini telah menjadi satu tarikan pelancong popular di Korea. Seperti jambatan Pont Neuf di Paris, pelancong terutamanya pasangan bercinta akan dating di Seoul Tower untuk kunci “mangga cinta” mereka di pagar dan berharap bahawa cinta mereka akan kekal selama-lamanya.

Oleh kerana drama TV, program-program hiburan yang menampilkan selebriti popular kpop dan buku-buku panduan pelancongan, Seoul Namsan Tower telah menjadi tempat yang mesti dilawati oleh pelancong yang datang bercuti ke Seoul. Selain daripada itu, terdapat beberapa lagi tarikan menarik di sekitar N Seoul Tower. Continue reading

9 Souviner Unik Untuk Dibeli Jika Melancong ke Korea

Annyeonghaseyo!

Anda pasti ada masanya agak pening nak beli apa dari Korea sebagai souvenir, kan?

Jangan risau, artikel kali ini ingin kami kongsikan antara cenderamata(souviner) yang boleh dibeli untuk diberikan kepada ahli keluarga mahupun sahabat handai sebagai tanda ingatan buat mereka yang tidak dapat turut serta bercuti bersama di bumi sonata, Korea.

  1. T-SHIRT I LOVE KOREA
Sumber dari Google

Sumber dari Google : Contoh Baju I love Korea

Bagi mereka yang tidak mahu membeli barangan yang tidak tahan lama serta mudah dibuang, T-Shirt merupakan salah satu barangan yang boleh dibeli dan dijadikan cenderamata dari Korea. Pastinya umum juga tahu, bahawa baju yang bertemakan Negara-negara luar ini jarang boleh didapati di negara Malaysia. Maka, bolehlah dibeli dan dijadikan kenang-kenangan. Harganya juga berbaloi serta rata-rata kualiti kainnya juga agak baik dan selesa dipakai. Mungkin nanti, bila-bila si penerima memakai T-Shirt tersebut, tiba-tiba terimbau pula kenangan manis percutian kita di Korea. Betul tak?

 

  1. SUDU PANJANG KOREA

 

korean spoon

Sumber dari Google : Set Sudu dan Chopstick

 

Siapa setuju angkat tangan? Bentuk sudu ini agak unik. Pemegangnya panjang, dan sudunya betul-betul bulat. Dulu, puas admin cari di Daiso, serta kedai-kedai yang nampak macam jual barangan Korea (tapi sebenarnya tidak), tapi tak jumpa. Dapat peluang ke Korea, beli banyak-banyak untuk diberi kepada keluarga dan rakan-rakan yang sama-sama melayan drama Korea. Rasa macam Korea sangat bila pakai sudu panjang tu, kan?? Murah sahaja harga sudu ni kalau yang biasa, tapi kalau beli yang jenis berat dan lebih berkualiti agak mahal juga. Continue reading

Persiapan dan barang penting ketika travel

Apa yang perlu dibawa atau barang yang patut disediakan sebelum melancong?

Ramai antara kita sangat teruja packing barang sebelum travel. Check listing perlu ada supaya barang-barang penting tidak tertinggal dan dibawa bersama semasa travel. Buat mereka yang pertama kali bercuti ke luar Negara, sedikit catatan ringkas tentang barangan penting yang perlu anda sediakan sebelum terbang ke awan biru menuju ke tempat destinasi percutian.

  1. PASSPORT/ TIKET PENERBANGAN/ ITINERARY

 Kenapa passport penting?

Passport boleh diumpamakan sebahagian dari nyawa kita ketika melancong. Sebelum membeli tiket flight, pastikan passport telah dibuat/renew atau tidak tamat tempoh. Sebabnya, ketika ingin melakukan online check-in, maklumat passport diperlukan untuk diisi pada form. Contohnya nombor passport dan tarikh tamat tempoh passport. Kalau yang dah ada passport tu, check betul-betul tarikh tamat tempoh passport anda. Jangan main agak-agak. Waktu tengah seronok berjalan nanti, jaga passport elok-elok. Susah nanti bila hilang. Percayalah serious susah! So, jaga jangan hilang.

 Passport & Boarding Pass

Tiket Penerbangan

Sudah tentu tiket penerbangan penting. Jika tiada tiket macam mana nak naik kapal terbang. Biasanya, tiket ni orang selitkan sekali dalam passport. Tengok details penerbangan betul-betul. Jangan tersilap hari, jangan tersilap masa. Kalau terawal okay lagi. Kalau lambat, menangis air mata darah pun tak berguna dah. Continue reading

4 Tempat Membeli-belah Popular di Seoul, Korea

Jika melancong ke Korea, tidak sah kalau tidak ke tempat membeli-belah (shopping) yang terdapat di sekitar bandaraya Seoul. Di sini kita boleh dapatkan pelbagai jenis barang sebagai souvenir untuk diri sendiri atau orang lain.

1. Namdaemun Market

namdaemunmarket1

Namdaemun market telah wujud beratus-ratus tahun dahulu sejak zaman dinasti Joseon lagi. Merupakan antara pasar tertua di Korea dan menjadi tumpuan rakyat tempatan dan pelancong untuk membeli-belah di sini. Daripada bahan basah seperti ayam dan ikan, hingga barangan mewah seperti kamera dan batu permata, semuanya ada dijual di sini.

Pelancong yang ke Namdaemun market biasanya membeli cenderahati (souvenir) seperti keychain, fridge magnet, t-shirt dan barang paling popular yang sering dicari ialah Korean Brooch. Harga yang murah dan banyak pilihan menjadikan tempat ini antara tempat popular untuk membeli belah di Seoul.

Tips penting jika berbelanja di sini, minta diskaun atau bargain jika anda betul-betul mahu beli sesuatu barang. Jika tidak, pekedai disitu mungkin bakal meninggikan suara terhadap anda.

\

2.Myeongdong Shopping Street

myeongdong

Kosmetik dijual dengan harga sangat murah di sini

Myeongdong yang terletak di tengah-tengah bandaraya Seoul ini sentiasa dikunjungi pelancong. Di sini terdapat banyak kedai barangan branded dan butik popular. Tidak seperti Namdaemun, Myeongdong bukan sebuah pasar. Jadi, barangan disini sedikit mahal tapi cantik dan berkualiti.

Anda mungkin akan sesat di dalam Myeongdong kerana sizenya yang besar dan ramai orang. Pada waktu malam, ada gerai-gerai kecil di celah lorong di Myeongdong ini seperti pasar malam.

Ia juga terkenal sebagai ‘Cosmetic Paradise’ kerana terdapat berpuluh-puluh kedai Korean skincare dan cosmetic popular yang menjual pelbagai jenis produk dengan harga yang sangat murah. Jika anda tidak mempunyai cash, kebanyakkan kedai di sini menerima credit card untuk pembayaran.

 

3. Gwanjang Market

Korean Silk boleh dibeli di Gwanjang Market

Korean Silk boleh dibeli di Gwanjang Market

Gwanjang Market sering menjadi tempat pengambaran Korea Reality Show. Oleh itu, pasar ini kini menjadi tarikan pelancong selepas Kerajaan Korea giat mempromosi Gwanjang Market kepada pelancong. Gwanjang Market terkenal dengan barangan fabric yang dijual dengan harga yang murah. Jika anda mencari Korean silk atau Korean Cotton, tempat ini adalah tempat yang harus anda pergi.

 

4. Insadong Art Street

insadong

Kuih kkultarae dan ais krim tongkat antara yang popular di sini

Jika anda suka melihat budaya dan karya seni, disarankan melawat ke Insadong. Insadong terkenal dengan kedai-kedai yang menjual barang-barang kraftangan asli Korea seperti Hanbok (pakaian traditional Korean) , ceramics, lukisan dan banyak barang antik yang lain.

Anda juga boleh beli souviner di sini seperti fridge magnet, keychain dan sebagainya. Selain itu, anda boleh cuba kuih tradisi masyarakat Korea seperti kkultarae dan lain lagi yang banyak dijual disini. Kebanyakkan pelancong yang datang disini membeli kuih tradisi Korea, skaf dan beg galas Korean Style yang banyak dijual dengan harga yang murah.

 

Banyak lagi tempat membeli belah yang terdapat di Korea. Kebanyakkannya lebih kurang sama dengan tempat yang dinyatakan diatas. 4 tempat yang dinyatakan ini adalah antara yang popular dan mendapat rating terbaik dikalangan pelancong serata dunia. Kedai-kedai di sini tidak sewenang-wenangnya meletakkan harga yang tinggi kepada pelancong. Walaubagaimana pun anda harus bijak berbelanja dan sentiasa berhati-hati agar tidak ditipu.

\

 

Disediakan oleh,

Amirul

 

6 Budaya Orang Korea Selain KPop Yang Patut Dicontohi

Bila kita melancong ke negara orang, kita bukan sekadar melihat keindahan tempat menarik yang terdapat di negara tersebut dan mencuba makanan tempatan, kita juga boleh melihat budaya baik dan buruk sesebuah negara. Seperti Korea, dahulunya negara ini tidak disebut-sebut tapi kini menjadi salah sebuah negara di dunia yang menerima jutaan pelancong setiap tahun.

Tidak dinafikan fenomena KPOP membuatkan ramai orang tertarik untuk bercuti ke Korea. Selain Kpop, banyak budaya masyarakat Korea yang positif pada kami boleh dicontohi dalam kehidupan harian.

Kami kongsikan di bawah budaya positif masyarakat yang kami telah lihat dan pelajari selama bertahun-tahun menetap di bumi Korea Selatan ini.

 

1. Semangat Kenegaraan Yang Kuat

Rakyat Korea membantu ekonomi negara dengan membeli produk dan barang keluaran mereka sendiri. Dari dapur  bawa ke ruang tamu hingga ke kenderaan semuanya ada produk keluaran syarikat Korea. Malah dalam poket sebahagian pembaca artikel ini pun ada telefon bimbit keluaran syarikat Korea.

car-korea

Dalam drama Korea pula, kita boleh lihat hampir 90% peralatan yang digunakan dalam setiap babak drama menggunakan peralatan keluaran syarikat Korea.

smartphone-korea

Selain daripada produk, mereka juga akan menggunakan lokasi-lokasi yang cantik sebagai set rakaman drama. Contoh mudah drama yang berjaya perkenalkan Korea kepada dunia adalah drama Winter Sonata. Lokasi pengambaran drama itu di Pulau Nami telah berjaya menjadi ia tempat tarikan pelancong.

Pada tahun 2001 hanya 270,000 pelawat saja yang datang ke Pulau Nami. Selepas drama itu disiarkan pada 2002 jumlah pelancong semakin bertambah setiap tahun. Pada 2014 jumlah pelawat yang datang sepanjang tahun itu berjumlah 3,000,000 orang.

Sekiranya berpeluang melawat ke Pulau Nami, pastikan tuan-tuan singgah di galeri pelukis Malaysia yang berjaya iaitu Yusof Gajah.

 

2. Pali-pali

palli-palli

Semangat pali-pali bermaksud laju-laju! Semua perkara mereka mahu cepat, apabila kita berada di stesen keretapi mereka, semua orang berjalan laju, malah ada juga yang berlari.

Walaupun begitu, mereka tidak kelam-kabut masuk ke dalam tren. Semuanya beratur di tepi pintu tren, selepas penumpang habis keluar barulah mereka masuk ke dalam tren.

Sebenarnya ia bukan berkenaan cara berjalan saja. Ia juga termasuk dalam tugasan harian seperti bekerja, setiap tugasan yang diberi akan disiapkan dalam masa yang pantas. Tidak mustahil budaya pali-pali ini turut menjadi penyumbang utama kepantasan kemajuan Korea berbanding Malaysia.

 

3. Makanan sihat

Makanan-korea-halal

Apabila kita singgah di restoran Korea, kebanyakan menu yang ada dalam setiap restoran disediakan dengan cara dibakar, makan mentah ataupun direbus.

Selain itu, minuman yang disediakan pula adalah air mineral ataupun air kosong. Air manis tidak disediakan seperti kebanyakan restoran di Malaysia. Ia menjimatkan masa menyediakan hidangan dan paling penting, tidak ada minuman manis.

 

4. Suka berjalan kaki

walking

Boleh dikatakan walaupun Korea antara pengeluar utama kenderaan di dunia, namun majority mereka lebih gemar berjalan kaki. Ia barangkali dibantu dengan kecekapan sistem pengangkutan awam yang sangat efisyen dan menepati masa. Jika masa ditetapkan bas akan tiba pada jam 1028 pagi, maka ia akan tiba tepat pada masanya.

Warga tua di Korea pula menjadikan aktiviti mendaki bukit dan bersiar-siar di taman sebagai aktiviti mingguan mereka selain daripada dapat berjumpa rakan, dapat juga mengekalkan kesihatan.

5. Jujur

cafe di Korea

Warga korea adalah antara warganegara yang paling jujur di dunia. pernah beberapa kali saya tertinggal telefon bimbit dan laptop di sebuah café. Apabila saya kembali semula ke kafe, barang-barang itu langsung tidak diusik dan masih berada di atas meja. Jika barang tertinggal atau tercicir di mana-mana, tuntut sahaja di ‘lost&found’, kemungkinan besar barang itu boleh dijumpai.

Jika ditanya tentang ‘pick pocket’ di Korea, saya boleh katakan 99.9%  tiada kes sebegitu. Tidak dinafikan bukan semua orang Korea ini senang dan berduit, ada juga peminta sedekah di sekitar bandar Seoul, cuma mereka tidak menjadikan mencuri sebagai sumber mereka mendapatkan duit.

 

6. Selamat

cctv-korea-selamat-bercuti

Korea juga adalah tempat yang tidak selamat untuk penjenayah, Dalam satu rancangan Discovery Channel bertajuk Lone Target, dalam masa 5 minit saja Joel Lambert dapat dikesan apabila dia bergerak di jalanraya. Ia dibantu oleh faktor kewujudan cctv yang ada di merata tempat. Di Pulau Jeju saja terdapat 5000 cctv. Tempat yang selamat untuk penjenayah adalah hutan dan juga parit bawah tanah.

Mungkin juga peraturan yang ketat dan langkah-langkah pihak berkuasa yang efektif membuatkan rakyat Korea takut untuk buat jenayah dan secara tidak langsung dapat mengawal keselamatan bandar.

 

P/S : Nikmati percutian ke Korea dengan pengalaman bermakna. Klik sini. >>> PAKEJ KOREA

 

 

 

 

Disediakan oleh,

– Penulis

Ariffuddin Sani

(Pentravel yang menulis buku sambil memenuhkan tabung jalan-jalan, “sikit-sikit lama-lama jadi tiket kapal terbang’ )

Amirul Lurima 아미룰

(Founder lurimatravel.com )

(membuat pelancong tersenyum ketika bercuti buatkan hati saya gembira melihatnya)

7 Street Food Popular di Korea

Jika anda penggemar drama dan rancangan realiti Korea contohnya Running Man, pastinya anda pernah menonton episod di mana mereka mengunjungi pasar-pasar yang terletak di kawasan luar bandar. Di pasar-pasar ini ada dijual makanan ringan yang digemari penduduk tempatan korea. Makanan-makanan ini juga ada dijual di tepi-tepi jalan di sekitar bandar Seoul.

Antara street food yang boleh mesti dicuba jika datang melancong ke Korea, adalah :
1. Odeng (Fish cake) 오댕
odeng-cuti-korea-street-food

Anggaran harga : 500 won

Odeng sangat mudah didapati memandangkan banyak gerai tepi jalan yang menjual makanan ini. Odeng adalah diperbuat daripada ikan dan tepung yang kemudiannya dicucuk pada sebatang lidi panjang dan dicelur di dalam sup. Walaupun terlalu banyak gerai yang menjual odeng ini, tetapi uniknya berlainan gerai mampu menghasilkan rasa yang istimewa yang tersendiri. Kesemua penjual odeng pastinya mempunyai resepi rahsia tersendiri bagi mengekalkan perniagaan mereka. Ini adalah kerana terlalu banyak persaingan di dalam perniagaan menjual odeng ini. Semestinya, odeng merupakan street food yang wajib dicuba.
2. Hotteok 호떡
hotteok-street-food-halal-korea

Anggaran harga : 500Won sekeping

Hotteok merupakan sejenis lempeng (pancake) Korea yang mempunyai pelbagai inti. Kebiasaanya Hotteok banyak di jual pada musim sejuk. Doh hotteok diperbuat daripada tepung gandum, air, susu, yis, dan gula. Manakala inti hotteok adalah daripada campuran manisan, antaranya ialah madu, gula perang, kayu manis(cinnamon) dan juga kacang yang ditumbuk. Hotteok sedap dimakan ketika ianya masih panas, lebih-lebih lagi ketika dalam cuaca yang sejuk.

Continue reading

Tips Pakaian (outfit) ketika musim sejuk (winter)

PAKAIAN YANG SESUAI KETIKA MELANCONG DI MUSIM SEJUK

Musim sejuk(WINTER) merupakan salah satu musim yang menjadi kegemaran pelancong khususnya yang datang dari negara yang bercuaca panas. Musim sejuk di Korea kebiasaannya bermula pada awal December setiap tahun dan berakhir pada bulan Februari tahun berikutnya. Bagi menikmati keindahan musim sejuk, pelancong disarankan untuk menyediakan pakaian yang sesuai dipakai pada musim ini. Ini adalah bagi mengelakkan pelancong dari jatuh sakit ketika di dalam tempoh percutian. Alangkah ruginya percutian yang dinantikan untuk jangka masa yang lama berakhir dengan anda hanya berkurung di dalam hotel atau guesthouse sahaja.

pakej-korea-muslim

Oleh itu, adalah penting bagi setiap pelancong untuk mengetahui dan mengenali jenis-jenis pakaian yang sesuai digayakan pada musim sejuk. Ramai yang berpendapat bahawa kita tidak dapat bergaya atau berfesyen pada musim sejuk. Salah. Musim sejuk sama sekali tidak pernah menghalang anda untuk tidak bergaya. Tetapi, penting untuk kita memakai pakaian yang mampu memanaskan dan mengekalkan suhu badan kita. Usah dipersoal sekiranya kita melihat sebahagian dari penduduk tempatan di negara yang ingin kita kunjungi memakai pakaian yang mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka, ini adalah kerana mereka mengambil minuman berakohol untuk memanaskan badan mereka. Maka tidak hairanlah mengapa mereka mampu berpakaian sebegitu ketika musim sejuk. Tetapi bagi kita yang tidak boleh menyentuh minuman tersebut, jenis pakaian yang betul dan sesuai sahaja yang mampu memanaskan badan kita dari kesejukan.

\

 

Jenis pakaian untuk dibawa melancong ketika winter :

 

1. Woolen Sweater (Baju Panas Berbulu)

Sedikit info mengenai Wool, ianya merupakan bulu yang lembut dan beralun yang datang daripada haiwan seperti kambing biri-biri.

Wool atau bulu semula jadi adalah lebih baik dari yang berjenis acrylic. Wool dan acrylic adalah dua jenis benang yang berbeza.

baju-winter

Acrylic adalah benang sintetik yang boleh didapati dengan harga yang murah. Oleh itu, barangan yang diperbuat daripada acrylic tentunya dijual dengan harga yang murah. Kebaikan acrylic adalah ianya senang dijaga dan tidak gatal sekiranya terkena pada kulit. Selain itu, pakaian yang diperbuat daripada acrylic adalah lebih ringan daripada yang diperbuat daripada wool dimana ianya sesuai dipakai oleh kanak-kanak kerana ianya lebih selesa.

2. Scarf, Gloves & Stockin (Skaf, Sarung Tangan dan Stokin)

Glove

Jika anda masuk ke kedai yang menjual pakaian musim sejuk, pastinya akan ada satu bahagian yang mempamerkan pelbagai jenis sarung tangan yang berlainan material. Untuk kelihatan nampak bergaya, bolehlah memilih sarung tangan yang berjenis kulit(leather). Tetapi, sesetengah orang berpendapat sarung tangan kulit tidak terlalu memberi kehangatan. Selain itu, kebiasaanya sarung tangan tidak mempunyai saiz kecuali yang membezakannya adalah untuk yang berlainan jantina atau kanak-kanak. Ianya juga tidak memeri(stretchable) dan tentunya tidak memberi keselesaan bagi pemakai yang mempunyai tangan bersaiz lebar. Continue reading

7 Perkara & Aktiviti mesti buat ketika Winter (musim sejuk) di Seoul Korea

Jangan biarkan kesejukkan 0 celcius menghalang anda untuk berseronok dan enjoy percutian di Korea.
Banyak aktiviti (things to do) yang boleh kita lakukan ketika winter sebenarnya. Ramai orang bertanya kepada kami, kalau cuaca sejuk, boleh ke berjalan? Selesa ke nak melancong? Kami senaraikan perkara yang anda boleh lakukan ketika bercuti di Seoul Korea.

 

1. Bermain Outdoor Ice Skating di City Hall

 photo winter-package-seoul_zps73080e75.jpg

Jika anda mengidamkan meluncur ais bersama yang tersayang dan sahabat karib sambil berpegangan tangan, ini adalah tempatnya. Sebuah kenangan indah yang tercipta ketika meluncur hanya berbumbungkan langit, berlantaikan ais dan berdindingkan pemandangan bandaraya Seoul yang tersergam indah. Kos untuk bermain ice skating ini hanya serendah 3000 Won sahaja.

 

 

2. Berhibur di Lotte World Theme Park

 photo korea-tourguide_zps4af0cbf4.jpg

 photo lotte-world-pakej-cuti-korea_zpsc860de85.jpg

Keunikkan Taman tema Lotte World yang mempunyai 2 bahagian iaitu outdoor dan indoor menjadi tarikan utama pelancong dan masyarakat tempatan  ketika musim sejuk (winter). Bukan sahaja mempunyai sebuah istana(castle) ala-ala Disneyland, malah bahagian taman indoor theme parknya juga antara yang terbesar di Asia. Anda tidak perlu risau dengan suhu sejuk yang extreme ketika bermain rollercoaster di sini. Jangan terkejut jika salji turun di dalam bangunan kerana itu adalah tarikan istimewa yang disediakan bagi menghidupkan lagi suasana winter.

Continue reading

Power Plug di Luar negara

[Tips Travel]

Pelanggan kami yang sebahagiannya melancong ke luar negara terutamanya Korea sering kali lupa untuk membawa plug adapter.

Pastikan anda bawa power plug adapter converter semasa melancong ke luar negara.

Periksa power plugs and socket yang digunakan di negara yang bakal anda kunjungi.

Untuk Korea, plug yang digunakan adalah 2 pin soket.

Lihat gambar di bawah sebagai rujukan anda. 🙂

plug_converter-soket

Bahasa Korea Yang Perlu Tahu Jika ke Korea

Kami tak akan biarkan anda pulang dari Korea hanya dengan gambar kenangan semata-mata.

Selain daripada pengalaman yang berharga, kami sangat teruja untuk berkongsi bersama anda perkataan atau sentence yang popular dan perlu anda tahu jika ke Korea.

korean_malaysia

Perkataan-perkataan ini kami galakkan anda praktikkan semasa bercuti ke Korea nanti. 😀

 

1. Annyeong Hasaeyo (안녕하세요) – Hello ! Hi ! 

Annyeong hasaeyo ini digunakan apabila anda ingin menyapa seseorang.

Contohnya apabila  anda masuk ke kedai dan berjumpa seseorang. Ia ibarat memberi salam.

 

2. Olmayeyo? (얼마예요?) – How much is it? Berapa ?

Digunakan apabila anda ingin bertanya harga barang ketika membeli.

Anda pegang atau tunjuk barang itu dan berkata “Olmayeyo ?” .
Pastikan Intonasi anda lembut dan sopan.

 

Continue reading

10 Perkara mesti buat jika melancong ke Seoul, Korea

Sebagai tour guide yang berpengalaman dan menetap di Korea lebih dari 5 tahun, kami ingin kongsikan 10 perkara mesti buat jika melancong ke Korea. 10 things must do in Seoul.

1. Melawat Pulau Nami ( Nami Island )

Pulau Nami adalah tempat wajib yang mesti anda lawati jika ke Korea.
Pulau Nami terkenal kerana menjadi lokasi pengambaran drama korea hit iaitu Winter Sonata. Pemandangan yang cantik dengan pokok-pokok dan sungai menjadikan pulau ini salah satu tarikan utama.

pulau-nami

Pemandangan di Pulau Nami

pakej-bot-pulau-nami

Pengunjung boleh menaiki bot ke Pulau Nami dan menikmati pemandangan yang indah.

Menariknya, pulau ini bukanlah di laut. Pulau Nami adalah sebuah pulau di tengah sungai. Untuk ke sini, perlu menaiki bot. Perasaan menaiki bot sambil menikmati pemandangan persisir sungai memang tak dapat digambarkan.

Baca : Apa yang ada di Pulau Nami sampai tempat ini jadi popular?

2. Membeli-belah di Namdaemun Market

Antara pasar (market) yang terbesar dan tertua di Korea. Dahulunya adalah pusat ekonomi rakyat di bandar Seoul.

Di Namdaemun Market, segalanya ada dijual di sini dengan harga yang murah. Pakaian, barang kemas, beg, permainan kanak-kanak, souviner, barangan k-pop dan makanan, semuanya dijual disini.

Namdaemun-Market

Namdaemun – Tempat membeli souviner terbaik di Korea

\

Jika ada yang bertanya, dimanakah tempat membeli belah ( shopping ) yang murah, semestinya Namdaemun Market.

 

3. Padlock cinta di Namsan Tower

Lock of love at Namsan Tower. Berjuta-juta padlock (mangga kunci) yang dikuncikan di Namsan Tower.

Korea memang terkenal dengan tempat romantik terutamanya di Seoul. Salah satunya adalah Namsan Tower.

Padlock-love-namsan-tower

Pasangan kekasih mengambil peluang untuk kunci cinta mereka di Namsan Tower

padlock-cinta-namsan-tower-mangga

Padlock sebagai kenangan di Namsan Tower

Pastikan anda kuncikan padlock cinta anda di sini sebagai kenangan. Mungkin satu hari nanti, anda dan pasangan akan melancong sekali lagi ke Korea sambil menikmati pemandangan dari puncak Namsan seperti scene dalam drama Korea,

Continue reading