7 Tips Hangatkan Badan Ketika Musim Sejuk (Winter)

Bila melancong di negara seperti Korea atau Jepun, kita pasti akan risau dengan suhu yang sejuk. Walaupun kita berada di dalam rumah, kita telah adjust suhu heater kepada paling maksimum, namun masih terasa sejuk. Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips untuk kekal hangat dan selesa ketika musim sejuk.

tips-hangatkan-badan-ketika-musim-sejuk-tidur-atas-lantai-pemanas-lantai

  1. Pemanas Lantai (Floor Heater)

Kebanyakkan bangunan Korea seperti pejabat, guest house, apartment dan hotel mempunyai sistem pemanasan lantai dipanggil ondols (온돌). Lantai dipanaskan dari bawah dan haba tersebar sama rata di seluruh bilik/rumah. Ini sangat membantu ketika musim sejuk dan lagi selesa apabila tidur di atas lantai.

Continue reading

6 Tarikan Menarik di Seoul Namsan Tower

n-seoul-tower-

N Seoul Tower adalah salah satu simbol ikonik Seoul. Tempat ini kini telah menjadi satu tarikan pelancong popular di Korea. Seperti jambatan Pont Neuf di Paris, pelancong terutamanya pasangan bercinta akan dating di Seoul Tower untuk kunci “mangga cinta” mereka di pagar dan berharap bahawa cinta mereka akan kekal selama-lamanya.

Oleh kerana drama TV, program-program hiburan yang menampilkan selebriti popular kpop dan buku-buku panduan pelancongan, Seoul Namsan Tower telah menjadi tempat yang mesti dilawati oleh pelancong yang datang bercuti ke Seoul. Selain daripada itu, terdapat beberapa lagi tarikan menarik di sekitar N Seoul Tower. Continue reading

Panduan Pakaian 4 Musim di Korea

Sebelum pergi bercuti, kita harus ambil tahu musim, suhu, cuaca dan keadaan di sesebuah negara yang ingin kita lawati. Musim yang berbeza memberikan pengalaman yang berbeza terutamanya dari sudut cuaca. Tidak seperti di negara kita, suhu dan musim adalah sama sepanjang tahun. Oleh itu, baju yang kita pakai sesuai dari bulan 1 hingga 12. Tidak seperti negara yang mempunyai banyak musim seperti Korea.

Korea mempunyai empat musim yang berbeza iaitu musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk. Musim-musim ini berubah mengikut bulan setiap tahun.

Setiap musim mempunyai suhu yang berbeza. Oleh itu, pemilihan baju atau pakaian yang sesuai sangat penting mengikut tarikh percutian kita. Mari kita lihat, pakaian apa yang sesuai untuk setiap musim supaya kita boleh merancang baju apa yang perlu kita bawa ketika bercuti nanti.

Musim Sejuk (Winter)

14573017_1516745408352005_5726216039827856252_n

Tempoh musim sejuk di Korea ialah pada bulan Disember hingga Februari. Tentu ramai di antara anda familiar dengan drama korea meletup suatu ketika dahulu yang bertajuk Winter Sonata. Tajuknya pun amat sesuai dengan ciri-ciri musim sejuk di Korea ini. Dengan salji yang putih gebu halus, amat mengasyikkan dan menjadi idaman bagi mereka yang datang dari negara iklim panas untuk merasai pengalaman sejuk dan salji di Korea. Suhu purata ketika musim sejuk di Korea adalah sekitar -5  hingga 2 darjah celcius.

Oleh itu, pilihan pakaian yang sesuai amat penting bagi mengelakkan anda daripada kesejukkan. Biasanya, penduduk di Korea memakan baju berlapis 3 hingga 4 helai.

Contoh susunan lapisan pemakaian ialah :

1. Long john
2. Tshirt
3. Sweater
4. Winter Coat
5. Snowcap/beanies
6. Scarf
7. Sarung tangan (gloves)
8. Boots Continue reading

5 Tips Shopping di Dongdaemun

5 Tips Shopping di Dongdaemun

dongdaemun_shopping_di_korea

Dongdaemun merupakan antara tempat shopping yang terkenal di Seoul. Selain Namdaemun Market, Dongdaemun juga menjadi pilihan pelancong yang travel ke Korea. Tidak seperti Namdaemun, Dongdaemun Market terkenal dengan barang-barang fashion yang berkualiti tinggi. Terdapat lebih dari 3 shopping complex di kawasan Dongdaemun yang femes dikalangan pelancong dari Malaysia, Singapore, China malah dari Jepun. Ada diantara shopping complex di Dongdaemun yang hanya buka pada waktu malam kerana hanya menjual secara borong dan ia khas kepada mereka yang ingin berniaga. Oleh itu, Team Lurima Travel ingin berkongsi sedikit tips shopping di kawasan Dongdaemun.

  1. Cash Dalam Tangan

pakej_muslim_murah_korea

Sentiasa ada cash dalam tangan. Ini kerana kebanyakkan kedai di Dongdaemun hanya menerima cash dan bukan kad kredit. Jadi kita harus sediakan cash atau duit tunai secukupnya supaya kita dapat membeli-belah dengan senang dan gembira. Malah, kelebihan cash jika shopping di Dongdaemun, kita boleh tawar menawar dengan penjual. Penjual Korea lebih suka bagi diskaun jika kita cakap kita nak bayar secara tunai atau cash kepada meraka. Mungkin harga satu barang yang ingin kita beli boleh dapat diskaun lebih dari yang kita jangka. Continue reading

8 Tempat Paling Cantik di Seoul ketika musim luruh (Autumn)

musim luruh di koreaMusim luruh (autumn) di Korea adalah musim yang ditunggu-tunggu oleh masyarakat Korea. Selain suhu yang nyaman dan tidak terlalu sejuk, pemandangan di Korea lebih cantik berbanding ketika musim lain kerana pokok-pokok di Korea akan bertukar warna.

Musim luruh di Korea adalah pada bulan September, October dan November. Waktu kemuncak musim luruh di Korea bermula pada pertengahan bulan October.

pakej-trip-to-korea-autumn

Jika anda melancong atau bercuti ke Korea pada musim luruh, anda mesti melawat tempat-tempat yang ingin kami kongsikan ini.

  1. Cheonggaecheon

cheongae-stream-autumn

Sungai Cheongyecheon atau dikenali sebagai Cheongyecheon stream ini terletak di tengah-tengah bandaraya Seoul. Sepanjang sungai ini, terdapat banyak pokok renek yang berwarna-warni hanya pada musim luruh. Suhu yang nyaman akan buat anda melupakan segala masalah dan menenangkan jiwa sambil berjalan di tepi sungai Cheongyecheon. Continue reading

11 FAKTA TENTANG KIMCHI YANG ANDA PATUT TAHU


kelas-kimchi

Andai disebut tentang Kimchi, umum pastinya tahu Kimchi merupakan makanan  yang datangnya dari Korea.  Kimchi merupakan makanan ruji masyarakat Korea yang biasanya dihidangkan sebagai makanan sampingan bersama hidangan utama masakan Korea. Makanan sampingan yang pedas ini sangat sinonim dengan masyarakat Korea dan kini telah dikenali hampir seluruh dunia, termasuk di Negara kita sendiri, Malaysia. Jika anda ke pasaraya besar seperti Giant, Tesco, Jaya Grocer dan Cold Storage anda akan dapati banyak jenis kimchi yang dijual diletakkan dibahagian chiller.

Bagi mereka yang first time makan kimchi akan terasa pelik dengan rasanya. Rasanya sedikit pedas, dan rasa masam yang agak menyengat. Bila sekali makan rasa macam dah tak nak lagi, tapi tanpa disedari kita akan craving nak makan kimchi. Especially, bila kadang-kadang tekak terasa loya atau selepas makan makanan yang agak berminyak. Cerita dari orang-orang tua Korea, ada yang menyatakan bahawa Kimchi dapat membantu menghalang kanser dan menyembuhkan orang yang sedang sakit. Oleh sebab itu Kimchi menjadi sesuatu yang penting dalam kehidupan masyarakat Korea. Continue reading

9 Souviner Unik Untuk Dibeli Jika Melancong ke Korea

Annyeonghaseyo!

Anda pasti ada masanya agak pening nak beli apa dari Korea sebagai souvenir, kan?

Jangan risau, artikel kali ini ingin kami kongsikan antara cenderamata(souviner) yang boleh dibeli untuk diberikan kepada ahli keluarga mahupun sahabat handai sebagai tanda ingatan buat mereka yang tidak dapat turut serta bercuti bersama di bumi sonata, Korea.

  1. T-SHIRT I LOVE KOREA
Sumber dari Google

Sumber dari Google : Contoh Baju I love Korea

Bagi mereka yang tidak mahu membeli barangan yang tidak tahan lama serta mudah dibuang, T-Shirt merupakan salah satu barangan yang boleh dibeli dan dijadikan cenderamata dari Korea. Pastinya umum juga tahu, bahawa baju yang bertemakan Negara-negara luar ini jarang boleh didapati di negara Malaysia. Maka, bolehlah dibeli dan dijadikan kenang-kenangan. Harganya juga berbaloi serta rata-rata kualiti kainnya juga agak baik dan selesa dipakai. Mungkin nanti, bila-bila si penerima memakai T-Shirt tersebut, tiba-tiba terimbau pula kenangan manis percutian kita di Korea. Betul tak?

 

  1. SUDU PANJANG KOREA

 

korean spoon

Sumber dari Google : Set Sudu dan Chopstick

 

Siapa setuju angkat tangan? Bentuk sudu ini agak unik. Pemegangnya panjang, dan sudunya betul-betul bulat. Dulu, puas admin cari di Daiso, serta kedai-kedai yang nampak macam jual barangan Korea (tapi sebenarnya tidak), tapi tak jumpa. Dapat peluang ke Korea, beli banyak-banyak untuk diberi kepada keluarga dan rakan-rakan yang sama-sama melayan drama Korea. Rasa macam Korea sangat bila pakai sudu panjang tu, kan?? Murah sahaja harga sudu ni kalau yang biasa, tapi kalau beli yang jenis berat dan lebih berkualiti agak mahal juga. Continue reading

Tempat Menarik Wajib Lawat Jika Travel ke Jeju Island

Plan untuk melancong ke Jeju Island Korea?

Tahukah anda yang Pulau Jeju masih terpelihara dari pembangunan dan kemodenan Korea Selatan?
Pelancong yang bercuti ke Jeju biasanya mereka yang sukakan nature terutamanya gunung dan pantai.

Pulau Jeju menerima pelancong yang paling ramai pada musim bunga iaitu pada bulan March, April dan Mei. Low season di Jeju adalah pada musim sejuk. Kami kongsikan tempat menarik yang terdapat di Jeju Island untuk anda lawati.

  1. Seongsan Ilculbong

Pulau-jeju-tour-guide

Songsan Ilchulbong merupakan bekas gunung berapi yang telah wujud di Jeju sejak 100,000 tahun dahulu. Istimewanya kawasan ini, kita dapat melihat kawah gunung yang sangat cantik di tepi laut. Gunung ini terkenal kerana bentuknya yang unik dan pelancong datang ke sini untuk melihat matahari terbit (sunrise) kerana kedudukannya paling timur di bahagian pulau Jeju.

Perjalanan dari Jeju Airport ke Songsan Ilchulbong mengambil masa 1 jam 20 minit. Ia terletak dibahagian timur Jeju (East coast). Tapak gunung berapi ini diiktiraf sebagai UNESCO World Heritage dan tempat tarikan utama pelancong yang bercuti di Pulau Jeju.

2. Cheonjiyeon Waterfall

air-terjun-waterfall-jeju-island

 

Cheonjiyeon Waterfall antara air terjun paling popular di Pulau Jeju. Walaupun kawasan air terjun ini terletak di dalam bandar Seogwipo, anda akan merasai ketenangan bila berada di kawasan Cheonjiyeon Waterfall ini kerana ia dikelilingi dengan pelbagai jenis pokok dan tumbuhan exotic yang cantik.
Pengunjung tidak dibenarkan mandi di waterfall ini untuk menjaga kebersihan air sungai. Selain Cheonjiyeon Waterfall, ada 2 lagi waterfall popular di Jeju iaitu Cheonjeyeon waterfall dan Jeongbang waterfall.

 

3. Mount Halla

mount-halla-jeju

Mount Halla atau Hallasan adalah gunung paling tinggi di Korea. Pada musim sejuk, puncak gunung ini akan diliputi dengan salji yang tebal walaupun pulau Jeju tidak terlalu sejuk pada musim sejuk.
Sangat sesuai bagi yang sukakan aktiviti hiking. Jika anda mendaki gunung ini sehingga ke puncak gunung, anda akan dapat melihat kawah gunung berapi yang besar. Continue reading

Info Menarik Tentang Pulau Jeju

Bila cerita tentang bercuti ke Korea, pasti ramai yang hanya mengenali Seoul. Ini kerana Seoul adalah ibu negara bagi Korea Selatan dan kebanyakkan tempat menarik yang dipromosikan oleh Korea terletak di Seoul. Tahukah anda, ada sebuah pulau popular yang menjadi tumpuan pelancong di Korea?

Pulau Jeju (Jeju Island)

Pulau Jeju terletak di bahagian paling selatan Korea , mengambil masa 1 jam dari Seoul dengan menaiki pesawat (flight). Saiz Pulau Jeju agak besar, jika dibuat perbandingan, Pulau Jeju 3kali ganda besar dari Singapore. Besarkan?  Keluasan pulau ini adalah 1,848 kmdan kepadatanan penduduk di sini hanya 590,000 orang sahaja. Oleh sebab itu, pulau ini agak tenang dan tidak terlalu sesak.

peta-pulau-jeju

Pulau Jeju terbentuk dari letusan gunung berapi di dasar laut. Larva yang meletus keluar dan bertembung dengan air laut menghasilkan sebuah daratan yang subur. Oleh sebab itu, Pulau Jeju dikatakan sangat unik dan diiktiraf dunia sebagai one of 7 natural wonders of the world.

Jika anda melancong ke Pulau Jeju, anda akan dihidangkan dengan pemandangan yang sangat menakjubkan. Terdapat beberapa kawah gunung berapi yang sudah tidak aktif lagi di sekitar pulau ini. Oleh kerana Jeju merupakan bekas pulau gunung berapi, tanah di sini sangat subur. Banyak ladang buah-buahan dan ladang bunga yang boleh dilihat di sekitar pulau. Bagi pencinta alam semula jadi, Pulau Jeju pasti memikat hati anda. Continue reading

Cara untuk ke Studio kpop entertainment seperti JYP dan SM Town di Korea

kpopIdols

Salah satu penyebab utama, mengapa Korea menjadi salah satu tempat tarikan pelancong adalah disebabkan selebriti-selebriti mereka, tidak kira sama ada penyanyi mahupun pelakon. Jika anda peminat KPOP, pastinya nama-nama agensi yang popular ini biasa anda dengari. Kalau dah sampai ke bumi sonata pasti anda tidak mahu melepaskan peluang untuk melawat bangunan agensi-agensi artis kesukaan anda. Tak susah sebenarnya jika anda nak pergi sendiri. Kalau sesat tu adat dan pastinya akan menjadi salah satu kenangan manis anda dan rakan-rakan. Jom, kami kongsikan cara bagaimana nak pergi ke bangunan agensi-agensi tersebut. Untung-untung boleh jumpa artis Korea.

JYP ENTERTAINMENT

Dari subway station mana pun anda naik, pastikan anda menaiki subway Bundang (yellow) line dan turun di APGUJEONG RODEO, bukan station Apgujeong. Jika anda tersalah, anda tidak akan jumpa tempat-tempat yang akan kami sebut nanti.

Selamat sampai di Apgujeong Rodeo Station, cari #Exit3. Sebabnya, direction  yang kami kongsikan ini adalah dari #Exit3 Apgujeong Rodeo Station.

apgujeongrodeo

Tak salah jika anda keluar dari mana-mana exit sekalipun, sekiranya anda bercadang untuk explore sendiri cara nak ke bangunan agensi-agensi berkenaan. Insyaallah, tetap akan sampai. Tapi jika anda nak jimat masa, boleh cuba ikut direction yang kami kongsikan ini. Continue reading

10 perkara FREE yang boleh buat di Korea

Korea semakin menjadi tarikan utama pelancong yang mahu bercuti ke luar negara. Pengaruh Kpop dan Korean Drama berjaya menarik jutaan pelancong untuk ke Korea. Tak dinafikan, sepanjang menetap di Korea sejak 2008, team Lurima Travel sangat mengakui bahawa Korea sebuah negara yang cantik untuk dilawati. Kemudahan dan sistem bandar di Korea yang teratur dan sentiasa dinaik taraf membuatkan pelancong selesa untuk travel di sini.

Cuma, sejak beberapa tahun ini, keadaan ekonomi tidak menentu. Kos bercuti ke Korea semakin hari semakin meningkat. Kita harus bijak menyusun bajet percutian supaya tidak ada masalah kemudian hari. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan di Korea secara percuma atau free. Kami kongsikan tips ini supaya anda dapat jimatkan kos percutian ke Korea.

  1. Bucheon Hanok Village

bucheon hanok village

Untuk bersiar-siar melihat perkampungan hanok ini adalah Free. Tiada kos dikenakan. Kita bebas untuk berjalan sekeliling kawasan kampung dan bergambar dihadapan rumah hanok disini tanpa dikenakan bayaran oleh penduduk. Pelancong dinasihati untuk menjaga suara tidak terlalu bising bagi menghormati penduduk di sini kerana setiap rumah disini berpenghuni. Perkara paling penting adalah menjaga kebersihan. Biasalah kan, perlu jaga adab bila masuk ke tempat orang.

2. Hangel Experience at Sejong Museum Continue reading

Persiapan dan barang penting ketika travel

Apa yang perlu dibawa atau barang yang patut disediakan sebelum melancong?

Ramai antara kita sangat teruja packing barang sebelum travel. Check listing perlu ada supaya barang-barang penting tidak tertinggal dan dibawa bersama semasa travel. Buat mereka yang pertama kali bercuti ke luar Negara, sedikit catatan ringkas tentang barangan penting yang perlu anda sediakan sebelum terbang ke awan biru menuju ke tempat destinasi percutian.

  1. PASSPORT/ TIKET PENERBANGAN/ ITINERARY

 Kenapa passport penting?

Passport boleh diumpamakan sebahagian dari nyawa kita ketika melancong. Sebelum membeli tiket flight, pastikan passport telah dibuat/renew atau tidak tamat tempoh. Sebabnya, ketika ingin melakukan online check-in, maklumat passport diperlukan untuk diisi pada form. Contohnya nombor passport dan tarikh tamat tempoh passport. Kalau yang dah ada passport tu, check betul-betul tarikh tamat tempoh passport anda. Jangan main agak-agak. Waktu tengah seronok berjalan nanti, jaga passport elok-elok. Susah nanti bila hilang. Percayalah serious susah! So, jaga jangan hilang.

 Passport & Boarding Pass

Tiket Penerbangan

Sudah tentu tiket penerbangan penting. Jika tiada tiket macam mana nak naik kapal terbang. Biasanya, tiket ni orang selitkan sekali dalam passport. Tengok details penerbangan betul-betul. Jangan tersilap hari, jangan tersilap masa. Kalau terawal okay lagi. Kalau lambat, menangis air mata darah pun tak berguna dah. Continue reading